Veel gestelde vragen over bomen vellen
- Definitie bomen vellen
- Wetgeving vellen van bomen
- Kostprijs voor het Vellen, kappen of rooien van bomen kostprijs
- Vellen van bomen en BTW tarief
- Wat gebeurt er met het hout en takken na het vellen van bomen?
- Wat gebeurt er met de boomwortels?
- Vellen van bomen tijdens het broedseizoen - broedperiode
- Welke bomen worden geveld?
- Acuutgevaar - dringende - spoedvelling
- European treeworker ( ETW- certificaat )
Definitie bomen vellen
Boom Vellen, Verwijderen, Afzagen, Kappen of Rooien
Het vellen of verwijderen van een boom betekent dat deze vlak boven het bodemoppervlak wordt afgezaagd met de juiste zaagtechniek, al dan niet met voorafgaande demontage van de boomkroon.
Wetgeving vellen van bomen
Mag ik zomaar een boom verwijderen in mijn achtertuin, tuin of in een bos? Het antwoord hangt af van waar de boom zich bevindt: bos, natuurgebied, landbouw- of woongebied. We adviseren u graag over de benodigde procedures.
Soorten vergunningen
Er zijn verschillende vergunningen die u kunt aanvragen:
- Vrijstelling
- Kapmachtiging in een bos
- Stedenbouwkundige vergunning
- Agentschap Natuur en Bos
- Agentschap Onroerend Erfgoed
- Monumenten en Landschappen
- Natuurvergunning
Voor het vellen van een boom is vaak een vergunning vereist, afhankelijk van de locatie (bos, natuur, erfgoed, woon- of industriegebied).
Uitzonderingen in Vlaanderen
In Vlaanderen zijn er situaties waarin geen vergunning nodig is om een boom te vellen:
- De boom maakt geen deel uit van een bos.
- De boom staat in een woongebied, agrarisch gebied of industriegebied.
- De boom staat maximaal 15 meter van een woning, bedrijfswoning of bedrijfsgebouwen.
- In geval van acuut gevaar, mits voorafgaande schriftelijke instemming van Agentschap Natuur en Bos.
- De boom is opgenomen in een goedgekeurd beheerplan.
- Lokale wetgeving kan variëren, dus vraag advies bij de bevoegde gemeente.
Kapmachtiging
Voor het vellen van bomen in een bos is een kapmachtiging vereist, tenzij opgenomen in een goedgekeurd bosbeheerplan. Een bosbeheerplan is verplicht voor bossen groter dan 5 hectare.
Aan te vragen bij natuur en bos mits betaling
Uitzondering op de kapmachtiging in het bos:
1. Bij veiligheidsredenen ( bv. Noodvelling, dreigende schade te maken, zieke en besmettelijke bomen,… ) waarbij de standaardprocedure te lang duurt, en de schade die gemaakt kan worden niet vermeden kan worden. Na de velling dien je agentschap natuur en bos binnen de 24 uur schriftelijk te verwittigen na start van de kap.
2. Sanitaire redenen schriftelijke melding met motivering naar agentschap natuur en bos minstens 14 dagen voor aanvang van de kap werken.
Zowel bij de eerste als de tweede uitzondering zijn binnen de 6 maanden een voorstel voor herstelmaatregelen verplicht
Bij ontbossen( bos krijgt een andere bestemming ): dient een stedenbouwkundige vergunning aangevraagd worden.
Stedenbouwkundige vergunning
Voor het vellen van bomen die geen deel uitmaken van een bos of voor ontbossing is een stedenbouwkundige vergunning (omgevingsvergunning) nodig, vooral als de boom een stamomtrek heeft:
In Vlaanderen 1m hoogte een stamomtrek heeft van meer dan 1m.
In Brussel en Wallonië stamomtrek vanaf +0,4m op 1,5m hoogte
Afhankelijk van de situatie kan er nog bijkomend advies gevraagd worden aan natuur en bos ( woonparkgebied, natuurgebied,… ) of de waterbeheerder van langs de waterwegen. Gemeentelijk kunnen de specificaties nog anders zijn, vraag dus zeker na bij de bevoegde gemeente.
Ontbossen
Ontbossen is in principe verboden, tenzij onder specifieke omstandigheden zoals werken van algemeen belang, in woon- of industriegebieden, of binnen uitvoerbare delen van een vergunde verkaveling. Voor ontbossing van meer dan 3 hectare is een milieueffectrapportage (MER) vereist.
Vrijstelling van stedenbouwkundige vergunning voor te ontbossen bij:
natuurreservaten met een goedgekeurd beheerplan
In agrarisch gebied van houtachtige gewassen die gerooid worden binnen 22jaar na aanplant
Binnen 3jaar na een ontbossing dient er geen vergunning aangevraagd worden voor de spontaan ontstane vegetatie te verwijderen.
Acuut gevaar
Bij acuut gevaar kunt u als erkende boomverzorger een attest voor acuut gevaar afleveren en direct overgaan tot vellen, mits naleving van specifieke procedures.
Meer informatie
Voor meer gedetailleerde informatie kunt u terecht op de volgende websites:
Neem gerust contact met ons op voor advies of bijstand bij het aanvragen van een kapvergunning.
Kostprijs voor het Vellen, kappen of rooien van bomen kostprijs
Bij Devriendt-agro voeren we het vellen, demonteren en opruimen van bomen volledig in eigen beheer uit, wat resulteert in een kostenefficiënte aanpak.
De prijs voor het vellen van bomen hangt af van verschillende factoren:
- Boomgrootte: Hoogte, breedte en stamomtrek van de boom.
- Boomsoort: Verschillende boomsoorten kunnen variëren in prijs vanwege hun specifieke kenmerken.
- Standplaats: De locatie van de boom en de bereikbaarheid ervan spelen een rol, evenals eventuele obstakels in de directe omgeving.
- Toegankelijkheid: Breedte van de toegangsweg naar de boom.
- Afvalverwerking: Kosten voor het afvoeren van groenafval, het verwerken van het hout door verzagen of verhakselen, en de uiteindelijke afvoer.
De prijsrange voor het vellen van bomen varieert doorgaans tussen 100 en 2000 euro exclusief btw, afhankelijk van de specifieke omstandigheden. In zeldzame gevallen kunnen de kosten hoger uitvallen.
Voordat we aan de slag gaan, voeren we altijd vrijblijvend een plaatsbezoek uit. Hierbij bekijken en bespreken we alle relevante factoren om u vervolgens een gedetailleerde en vaste prijsofferte te kunnen bieden voor de afgesproken werkzaamheden.
Vellen van bomen en BTW tarief
Bij het laten vellen, demonteren, verwijderen of omzagen van bomen is het standaard BTW-tarief van 21% van toepassing. Er is echter een uitzondering voor het vellen van bomen om brandhout van te maken. In dit geval kan het verlaagde BTW-tarief van 6% van toepassing zijn, mits het werk wordt uitgevoerd door een erkende firma zoals de onze.
Belangrijke BTW Regels:
- Standaard tarief (21%): Dit geldt voor het vellen van bomen en het opruimen van takken, ongeacht de ouderdom van de boom of de woning.
- Verlaagd tarief (6%): Dit geldt alleen voor het vellen van bomen met als doel het hout te gebruiken als brandhout, en alleen als de werkzaamheden worden uitgevoerd door een erkende firma.
Toepassing van het BTW Tarief:
- Vellen van Bomen: 21% BTW
- Opruimen van Takken: 21% BTW
- Snoeien van Bomen: 21% BTW
- Uitfrezen van Boomstronken: 21% BTW
- Boomverzorgingswerken: 21% BTW
- Alle Tuinwerken: 21% BTW
Voor meer informatie over onze diensten en het toepasselijke BTW-tarief, bekijk onze uitgebreide dienstverlening.
Bij Familiebedrijf Devriendt zorgen wij ervoor dat al onze werkzaamheden voldoen aan de geldende BTW-regels, zodat u zeker bent van een transparante en correcte facturatie.
Wat gebeurt er met het hout en takken na het vellen van bomen?
Bij Familiebedrijf Devriendt bieden we flexibele opties voor het verwerken van hout en takken na het vellen, kappen of omzagen van bomen.
Na het verwijderen van één of meerdere bomen blijft u vaak zitten met een hoeveelheid takken, hout of houtsnippers. Wij bieden verschillende mogelijkheden:
- Hout en takken kunnen worden meegenomen: Wij kunnen het hout en de takken voor u afvoeren van de locatie.
- Hout kan blijven en worden verzaagd voor brandhout: Indien gewenst, kunnen we het hout ter plaatse in stukken zagen voor gebruik als brandhout.
- Verhakselen van takken: De takken kunnen ter plaatse worden verhakseld met onze speciale houtversnipperaar of hakselaar, waardoor ze makkelijker kunnen worden afgevoerd of hergebruikt.
Niet alle bomen kunnen worden hergebruikt. Bomen die zijn bezweken aan ziektes of plagen zijn vaak niet geschikt voor hergebruik en worden beter verwijderd van het terrein.
Bij Familiebedrijf Devriendt streven we ernaar om op een verantwoorde manier om te gaan met de natuurlijke bronnen, en bieden we u graag advies op maat voor de beste oplossing voor uw situatie.
Wat gebeurt er met de boomwortels?
Na het vellen, verwijderen van bomen blijven de boomstronken en wortels vaak achter. Bij Familiebedrijf Devriendt bieden wij een efficiënte oplossing voor het verwijderen van deze stronken en wortels.
Stronkenfrezen:
Boomstronken kunnen snel en effectief worden uitgefreesd met onze stronkenfrees. Zelfs met een doorgang van slechts 89 cm kunnen wij de klus klaren. Onze stronkenfrees met radio bediening zorgt ervoor dat de stronken volledig worden verwijderd, waardoor de grond klaar is voor verder gebruik ( aanleg, aanplanten, gelijk maken,… ).
Egaliseren met de bosfrees:
Na het uitfrezen van de stronken maken we het terrein mooi egaal met onze compacte bosfrees. Dit zorgt voor een glad en bewerkbaar oppervlak, ideaal voor herbeplanting, gazonaanleg of andere tuinprojecten.
Vellen van bomen tijdens het broedseizoen - broedperiode
In België is het broedseizoen van vogels een belangrijke periode die van 1 april tot 30 juni loopt. Gedurende deze tijd zijn er strikte regels om vogels, hun eieren en nesten te beschermen. Dit geldt zowel voor bomen als heggen en kan verschillen per gewest en gemeente.
Algemeen geldende regels
Het is verboden om opzettelijk vogels, hun eieren en nesten te verstoren of te vernielen.
Wetgeving per Gewest
Vlaanderen
- Broedseizoen: 1 april tot 30 juli.
- Regels: Het is verboden om nesten te storen of te vernielen. Snoeien en kappen van bomen is toegestaan als er geen nesten aanwezig zijn en er de nodige vergunningen/toelatingen zijn.
Brussel
- Broedseizoen: 1 april tot 15 augustus.
- Regels: Het is verboden om nesten te verstoren of weg te nemen. Voor snoeiwerkzaamheden en vellen van bomen is een afwijking mogelijk na aanvraag bij de gemeentedienst. Zie Artikel 68, lid 7.
Wallonie
- Broedseizoen: 1 april tot 31 juli.
- Regels: Het is verboden om bomen of heggen te snoeien of te verwijderen als er steun of subsidies van de overheid zijn ontvangen. Voor de meeste eigenaars is het toegestaan werkzaamheden uit te voeren als er geen nesten aanwezig zijn, maar dit wordt niet aanbevolen.
Belangrijke overwegingen
Bij twijfel is het altijd verstandig om contact op te nemen met ons contactformulier of uw gemeente voor de specifieke regelgeving.
Heeft u vragen of wilt u een plaatsbezoek plannen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.
Welke bomen worden geveld?
Bij het vellen van bomen zijn er verschillende redenen waarom een boom verwijderd moet worden. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende oorzaken:
Aangetaste en zieke bomen
Sommige boomziektes en plagen vormen een groot besmettingsgevaar voor andere bomen en moeten daarom verplicht worden geveld:
- Iepenziekte: Een schimmelinfectie die snel kan verspreiden en andere iepen kan aantasten.
- Wilgenhoutrups: Een plaag die vooral wilgen aantast en ernstige schade kan veroorzaken.
- Letterzetter: Een kever die vooral sparren aantast en aanzienlijke schade kan aanrichten.
- Roestschorsziekte bij Esdoorn: Een schimmelziekte die esdoorns ernstig kan verzwakken en doden.
Structureel gevaarlijke bomen
- Scheefgezakte of schuingezakte bomen: Bomen die scheef of schuin staan, vormen een risico op omvallen en moeten soms verwijderd worden.
- Verzakte bomen: Bomen die door wortelproblemen of instabiele grond verzakken en daardoor een gevaar vormen.
- Bomen die een gevaar vormen voor de omgeving: Dit kan bijvoorbeeld door instabiliteit, zwakke takken of dicht bij bebouwing, wegen of paden staan.
Bosbeheer en exotenbeheer
Bosbeheer: In het kader van duurzaam bosbeheer kan het nodig zijn bomen te vellen om ruimte te maken voor jonge aanplant of om de biodiversiteit te bevorderen. Voorbeelden zijn:
- Dunnen: Het verwijderen van selectieve bomen om de groei van overblijvende bomen te bevorderen.
- Houtopbrengst: Het vellen van bomen voor houtproductie.
- Hakhoutbeheer: Het periodiek kappen van bomen om nieuwe scheuten te stimuleren.
- Exotenbeheer: Het verwijderen van invasieve uitheemse boomsoorten om de inheemse biodiversiteit te beschermen.
Bij elke situatie zorgen wij voor een gedetailleerde beoordeling ter plaatse door een gediplomeerde boomverzorger. Dit zorgt ervoor dat de beste methode wordt gekozen, met een focus op veiligheid en minimale impact op de omgeving.
Heeft u vragen of wilt u een plaatsbezoek plannen? Neem dan contact met ons op.
Acuutgevaar - dringende - spoedvelling
Door schimmelaantasting, storm, dreigend gevaar
Wij rooien of kappen bomen altijd volledig schadevrij, zelfs als de ruimte beperkt is en de boomkroon zich boven bijvoorbeeld een serre, veranda, muur, kunstwerk, afsluiting of dak bevindt.
Dode bomen kappen
Wij maken gebruik van geavanceerde touwtechnieken, rigging en kraantechnieken om dode bomen veilig te verwijderen. Het vellen van een dode boom is altijd gevaarlijk omdat de stabiliteit onbekend is. Dankzij onze ervaring kunnen we de situatie snel inschatten en veilig handelen.
Moeilijke bomen vellen
Niet iedere boom is eenvoudig te vellen. Wanneer bomen niet vrij kunnen vallen, maken we gebruik van onze hoogtewerkers van 30 meter op tractor of klimtechnieken om deze snel en efficiënt te demonteren.
Schuine boom vellen
Schuine bomen bevatten vaak hout onder spanning, waardoor deze snel kunnen splijten. Onze experts weten precies hoe ze hiermee om moeten gaan om veilig te werken.
Bij al onze werkzaamheden staat veiligheid voorop, zowel voor ons team als voor uw eigendommen. Neem contact met ons op voor een beoordeling en een vrijblijvende offerte.
European treeworker ( ETW- certificaat )
Een European Treeworker (ETW) is een gecertificeerd boomverzorger, vroeger bekend als boomchirurg. Dit certificaat wordt toegekend aan boomverzorgers die geslaagd zijn voor opleidingen bij erkende instanties. De weg naar dit certificaat omvat het volgende:
- Opleiding: Deelnemers volgen uitgebreide cursussen die zich richten op alle aspecten van boomverzorging.
- Ervaring: Alleen boomverzorgers met voldoende praktijkervaring komen in aanmerking voor het ETW-examen.
- Examen: Het examen bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder veiligheid, kennis van bomen, en praktische vaardigheden zoals snoeien, behouden en vellen van bomen.
Het ETW-certificaat wordt slechts aan een selecte groep boomverzorgers toegekend, die bewezen hebben dat zij over de benodigde kennis en vaardigheden beschikken. Dit certificaat is verplicht voor het uitvoeren van werken aan bomen in overheidsopdrachten. Enkel gecertificeerde European Treeworkers zijn volledig bekwaam en begrijpen de complexe structuren en behoeften van bomen.
Kies voor een European Treeworker voor alle boomverzorgingsopdrachten om verzekerd te zijn van expertise en kwaliteit. Neem contact op