Boomcontole VTA
Boomcontrole – VTA-controle
Genieten van bomen doet u het liefst in een veilig kader. Boombeheerders moeten kunnen aantonen dat hun bomen regelmatig gecontroleerd worden en de nodige maatregelen nemen om de veiligheid te garanderen. Een visuele check volstaat, waarbij de conditie en de structuur van de boom worden beoordeeld. Wij komen graag uw bomen controleren.
Boomcontrole en boomrapport
Tijdens de visuele boombeoordeling worden twee elementen onderscheiden: de conditie en de structuur van de kroon, stam en wortels. Gebreken of gevaren worden opgesomd en opgevolgd in een verslag. Ons verslag is erkend door alle verzekeringsmaatschappijen.
Wij werken volgens drie erkende methodes die alle aspecten van de boom benaderen. Hierbij controleren we 30 verschillende aspecten:
- VTA (Visual Tree Assessment)
- IBA (Integrierte Baumanalyse)
- SIA (Statisch Integrierte Abschätzung)
Na de boomcontrole ontvangt u een boomverslag met o.a.
- Locatie
- Boomsoort
- Afmetingen
- Conditiebeoordeling
- Stabiliteitsbeoordeling
- Eventuele gebreken
- Te nemen maatregelen
Frequentie van boomcontroles
- Jonge bomen: Elke 5 jaar
- Halfwas bomen: Elke 3 jaar
- Volgroeide bomen: Elke 1-3 jaar
- Aandachtsbomen: Jaarlijks
- Risicobomen: 1 tot meerdere keren per jaar
Problemen aan bomen met een risico
Niet elk gebrek vormt een even groot risico en dit is afhankelijk van de standplaats en windbelasting. Enkele voorbeelden van verhoogd risico zijn:
- Dood hout, dode takken
- Aantasting door schimmels, zwammen, insecten
- Topsterfte
- Noodgroei
- Verzwakkingssymptomen zoals scheuren, zwellingen
- Bomen die getopt zijn of waarvan de top is uitgebroken
- Zwakke takverbindingen zoals plakoksel, elleboogtak, zuiger
- Beschadigingen aan de boom
- Scheefzakken
- Optillen van de wortelkluit
Aansprakelijkheid bij bomen
Bomen kunnen schade veroorzaken als takken of de volledige boom op mensen of bezittingen terechtkomen. De eigenaar of beheerder van de boom is daarom verplicht om zijn bomen te controleren en moet acties ondernemen om ervoor te zorgen dat deze geen schade veroorzaken.
Verantwoordelijkheid van de boomeigenaar
De eigenaar moet zijn bomen zodanig beheren dat ze geen verhoogd risico vormen op schade. Dit betekent dat de eigenaar ervoor moet zorgen dat zijn bomen systematisch worden beoordeeld en gecontroleerd, en dat er snel maatregelen worden genomen voor bomen met een verhoogd risico. Dit kan bijvoorbeeld door extra snoeiwerkzaamheden of het verankeren van takken.
Verplichtingen van de boomeigenaar
- Regelmatige controle: De bomen moeten periodiek worden geïnspecteerd om potentiële gevaren tijdig te identificeren.
- Actie ondernemen bij risico’s: Wanneer er een verhoogd risico wordt geconstateerd, moeten er direct maatregelen worden genomen, zoals meer snoeien of het verankeren van takken.
- Boomrapport: Het is belangrijk om een gedetailleerd verslag bij te houden van de uitgevoerde controles en de genomen maatregelen.
Belang van professionele boomcontrole
Een professionele boomcontrole kan helpen om de conditie en stabiliteit van bomen nauwkeurig te beoordelen. Dit omvat het identificeren van dode of zwakke takken, ziektes, en andere potentiële gevaren die de veiligheid kunnen bedreigen.
Voor een uitgebreide boomcontrole en om ervoor te zorgen dat uw bomen geen risico vormen, kunt u contact met ons opnemen. Onze gecertificeerde boomverzorgers zorgen voor een grondige inspectie en bieden de nodige oplossingen om de veiligheid te waarborgen.
Expertise + waardebepaling bomen
Bij problemen met bomen kunt u altijd bij ons terecht. Wij bieden oplossingen voor zowel problemen met de boom als problemen door de boom.
Onze expertise
Onze boomexperten kennen bomen door en door. Met de juiste analyse komen we altijd tot de beste oplossing voor de boom. Bij ziekten of aantastingen onderzoeken we wat eraan gedaan kan worden. Bij overlast proberen we deze zoveel mogelijk te verminderen of zelfs volledig weg te nemen.
Onze diensten
- Diagnose en behandeling: Bij ziekten of aantastingen stellen we een diagnose en bieden we de juiste behandeling.
- Overlast verminderen: We helpen om overlast door bomen te verminderen of weg te nemen.
- Conflictoplossing: Bij conflicten ondersteunen we ons cliënteel om gunstige resultaten te bereiken. Onze kennis en probleemoplossend denken worden vaak gevolgd door buren en rechtspersonen.
Waardebepaling van bomen volgens de uniformele methode
In Vlaanderen bestaat er een algemeen erkende manier om de geldwaarde te bepalen voor de landschappelijke waarde van bomen: de uniformele methode voor de waardebepaling van bomen. Deze methode is geaccepteerd bij rechtspraak en verzekeringsmaatschappijen en is handig voor het evalueren van schade.
Toepassingen van de uniformele waardebepaling
- Verkoop van een woning met bomen: Bepaling van de waarde van de bomen.
- Schadevergoeding bij schade aan bomen: Evaluatie van de schade.
- Verzekeringen: Bepaling van de schade die is aangericht aan bomen.
- Inventarisatiewaarde van een bomenbestand: Opmaak van de waarde van een bomenbestand.
Niet alle bomen met gebreken moeten gekapt worden. Als deze door snoeien of verankering veilig gemaakt kunnen worden, of als de standplaats het toelaat, kunnen deze behouden blijven.
Voor meer informatie of om een afspraak te maken voor een boomcontrole, neem contact met ons op.