Ontwortelde boom verwijderen
opkuisen stormschade
Afgebroken boom verwijderen
acuut gevaar
Omgewaaide boom verwijderen van huis met kraan
Grootte boom verwijderen en opkuisen Meise
afgebroken boom_omgewaaide boom opruimen van huis
dringend boom verwijderen Roosdaal
previous arrow
next arrow
dringend bomen vellen

meer informatie stormschade en dringende boomwerken

Vergunning nodig bij stormschade?

Bij stormschade aan bomen staat de veiligheid altijd voorop, zelfs boven de wetgeving omtrent bomen. In situaties waarbij er directe schade kan worden aangericht, zoals bij stormschade, ontwortelde bomen of dode bomen, is er geen vergunning of toelating nodig om de veiligheid te waarborgen. Nadien kan er eventueel een herplanting worden uitgevoerd.

 

ACUUT GEVAAR of dringende sanitaire kapping

  • Acute gevaren: Bomen die op korte termijn schade dreigen te veroorzaken aan eigendommen of personen.
  • Dringende sanitaire kapping: Voor bomen die snel verwijderd moeten worden om ziektes in te dijken, schade te voorkomen.

 

Als erkende boomverzorgers met het European Treeworker (ETW) certificaat, zijn wij bevoegd om een attest ACUUT GEVAAR af te leveren en direct over te gaan tot het vellen en veiligstellen van de omgeving. Hierbij werken we samen met de bevoegde instanties en stellen we een boomveiligheidsrapport op dat de onderbouwde gevaren weergeeft.

 

Vergunningsprocedures

  1. Geen vergunning nodig bij acuut gevaar: Wanneer er direct gevaar is voor schade aan eigendommen of personen, is een vergunning niet vereist.
  2. Kapvergunning voor bossen: Binnen 24 uur kan bij het Agentschap voor Natuur en Bos een kapvergunning worden verkregen voor dringende veiligheidskappingen of sanitaire kappingen om ziektes in te dijken.

Voor meer informatie over de wetgeving rondom het vellen van bomen.

 

Aansprakelijkheid bij schade door bomen

Als een boom schade aanricht, kan de eigenaar of de beheerder volgens het burgerlijk wetboek in sommige gevallen aansprakelijk worden gesteld. Beknopt gelden de volgende regels: om aansprakelijk gesteld te worden, moet de schade het gevolg zijn van een fout of een gebrek aan de boom (bijvoorbeeld houtrot). Bovendien moet er een oorzakelijk verband bestaan tussen de schade en de fout of het gebrek. Zelfs een onbelangrijk of gedeeltelijk oorzakelijk verband is voldoende om aansprakelijk te zijn.

 

Verantwoordelijkheden van de eigenaar of beheerder

Als eigenaar of beheerder moet u kunnen aantonen dat uw bomen systematisch gecontroleerd worden en dat u de nodige maatregelen neemt om schade te vermijden, zoals snoeien, verankeren of vellen. Bomen kunnen schade veroorzaken als takken of de volledige boom op mensen of bezittingen terechtkomen. Daarom bent u verplicht om uw bomen regelmatig te controleren en actie te ondernemen om schade te voorkomen.

Als er toch schade aan derden ontstaat, kan de boomeigenaar hiervoor aansprakelijk worden gesteld, zeker als er sprake is van wanbeheer. U kunt ook een derde partij aansprakelijk stellen als uw boom beschadigd raakt.

Het is dus belangrijk dat u als eigenaar of beheerder kunt aantonen dat uw bomenbestand als een ‘goede huisvader’ wordt beheerd. Laat de nodige beheerswerken zoals snoeien, verankeren of eventueel vellen, kappen, verwijderen of rooien van bomen uitvoeren door een gespecialiseerde firma zoals wij.

 

Voorkom aansprakelijkheid

Als u uw bomenbestand goed laat beheren en er bij stormweer toch schade ontstaat, zal de verzekeraar u niets kunnen verwijten.

 

Schade door de boom

Grotendeels van de schade door bomen is te wijten aan een fout of probleem met de boom. Deze gebreken kunnen in de toekomst zorgen voor schade aan de omgeving of stormschade veroorzaken.

 

Problemen aan bomen met een risico

Deze gebreken kunnen leiden tot een verhoogd risico. Niet elk gebrek vormt een even groot risico en het is afhankelijk van de standplaats en windbelasting.

  • Dood hout, dode takken
  • Aantasting door schimmels, zwammen, insecten
  • Topsterfte
  • Noodgroei
  • Verzwakkingssymptomen zoals scheuren, zwellingen
  • Bomen die getopt zijn of waarvan de top is uitgebroken
  • Zwakke takverbindingen zoals plakoksel, schuurtak, elleboogtak, zuiger
  • Beschadiging aan de boom
  • Scheefzakken
  • Optillen van de wortelkluit
  • Holten en wonden
  • Ent
  • Verdikte stamvoet
  • Overbelasting van de stamvoet
  • Wortelopdruk, wortelopslag
  • Zwellingen en bulten
  • Scheuren en ribbels bij bomen
  • Klimplanten

Niet alle bomen met gebreken hoeven gekapt te worden. Als deze door snoeien of verankering veilig gemaakt kunnen worden, of als de standplaats het toelaat, kunnen deze gewoon behouden blijven.

 

Contacteer ons

Heeft u vragen over de aansprakelijkheid bij schade door bomen of wilt u een boomveiligheidscontrole laten uitvoeren? Neem direct contact met ons op voor een professionele beoordeling en advies. Neem contact met ons op.

Stormschade

Stormschade wordt veroorzaakt door extreme weersomstandigheden zoals hevige wind, wateroverlast of extreme sneeuwval. Volgens de wetgeving moet er wind van minimaal 100 km/u zijn binnen een straal van 10 km rond het gebouw, of er moeten andere verzekerde constructies of goederen vernield, gebroken of beschadigd zijn. Sommige verzekeringen beschouwen al wind vanaf 80 km/u als stormwinden.

 

Verzekering en dekkingen bij bomen

Verzekeringen zullen niet tussenkomen als:

  • Er in het verleden al problemen waren met de boom door eerdere voorvallen met stormschade.
  • De bomen dood of ziek zijn.
  • De bomen in slechte conditie verkeren.
  • De bomen structurele of mechanische problemen hebben zoals scheuren, holtes en houtrot.

Als er twijfel bestaat, moet de eigenaar kunnen aantonen dat hij de bomen regelmatig liet controleren of beheren door een erkende firma zoals ons.

Als dit niet het geval is, kan de verzekering zich onthouden om tussen te komen in de schade.

 

Brandverzekering voor bomen

Bij schade aan uw eigen woning en aanhorigheden kunt u beroep doen op de brandverzekering. Deze verzekering is niet verplicht, maar de meeste mensen hebben deze wel afgesloten. Stormschade is hier ook in opgenomen, maar controleer uw polisvoorwaarden om te zien hoe ver de dekking reikt. Bij een clausule ‘eigen risico’ moet u tot een zeker bedrag zelf betalen.
Bij stormschade door uw boom aan de buren, zal de buurman zijn eigen brandverzekering moeten aanspreken. De buurman mag ook zelf iemand aanstellen om deze schade op te ruimen. De werken worden via de verzekeringsmaatschappijen onderling geregeld.

 

Contacteer ons

Heeft u te maken met stormschade of dringende boomwerken? Neem direct contact met ons op voor een snelle en professionele service. Neem contact met ons op.